THINK GREEN RAB 2022.

THINK GREEN RAB 2022.

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima projekta C.I.O.S grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska ovog je vikenda od 20.-22.05. proveo svoju 25. ekološku akciju „Think Green“, održanu na otoku Rabu.

Kao i dosada u održanim akcijama na Visu, Lastovu i Pelješcu, otpad pronađen i uklonjen iz mora u potpunosti je zbrinut. U partnerstvu s C.I.O.S grupacijom, koja je pružila cjelovitu logističku podršku, sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog otpada.

Ekološka akcija provedena je uz infrastrukturalnu podršku Kluba podvodnih aktivnosti Amfora, kluba rapskih zaljubljenika u more i sve morsko, koji ove godine slavi svoj 51.rođendan. KPA Amfora je klub koji je održao prvu službenu akciju čišćenja podmorja na prostoru Republike Hrvatske!

Otvorenje je održano ispred prostorija KPA Amfora u gradu Rabu, a uvodni govor ispred RK Roniti se mora je održao Davor Ostrman koji se zahvalio domaćinima na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Nakon toga se svima prisutnima obratila direktorica Turističke Zajednice grada Raba gđa Ivana Matušan, te predsjednik KPA Amfora, Drago Kurelić.

Obraćanje svima prisutnima je završeno komemoracijom i minutom šutnje za preminulog prijatelja, našeg kolegu Srđana Vrančića - Vranu.

Akcija se odvijala na ukupno šest lokacija; čistilo se u Kamporu, trajektnoj luci Rab, ispod rive u Rabu, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola kraj Hotela International te područje oko otoka Dolina.

Nakon završene akcije sav prikupljeni otpad je izvagan uz pomoć firme Dundovo d.o.o.

Iz podmorja je izvučeno nešto više od 8 tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

U akciji je sudjelovalo više od pedeset ronioca, a najmlađi akteri su imali svega 12 godina. Veliku želju za zaštitom podvodnog okoliša otoka pokazali su i učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina, Rab. Tijekom cijele školske godine izrađivali su glinene kugle s dobrim bakterijama (efektivnim mikroorganizmima) koje, jednom kad se bace na morsko dno, razgrađuju nataloženi otpadni mulj te tako pridonose bioremedijaciji mora. U sklopu akcije bacili su čak 1.000 komada glinenih kugli na dno morske lučice Rab.

Također, budući da akcija Think Green ima i edukativnu svrhu podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, osnovnoškolcima je održano predavanje o ekologiji i ronjenju u Zimskom kinu grada Raba.

Cjelokupan trud volontera Think Greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Raba, TZG Rab i Kluba podvodnih aktivnosti Amfora te Dundovo d.o.o. koji su osigurali i eko brod u svrhu vađenja otpada iz mora.

U akciji su od ronilačkih klubova sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb, KPA Amfora, RK Roniti se mora – Šibenik.

Naš ronilački klub je ponosan što se na uspješnoj akciji može zahvaliti i našim partnerima: National Geographic Hrvatska, C.I.O.S. Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA d.d., Grad Rab, Jamnica, TZG Rab, Mares, Garmin, Klara, DC Kron, Dundovo d.o.o., Rapska plovidba d.d., Cropix, Scubalife magazin te Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije „Think Green“ u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

IN Memoriam Srđan Vrančić VRANA 1965.-2022.

Nadam se da su ti sva pera na krilima glatka čvrsta i spremna za let. Ili su to zapravo peraje jer bio si Ti i morska ptica. U svakom slučaju znam da se ne bojiš. Samo ih raširi i leti... jer za let si dušo stvorena. Našem Vrani, oni Tvoji što s Tobom modre brazde oraše jer roniti moraše.

RK Roniti se mora