6. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2022

6. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2022

6. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2022

Proteklog je vikenda na Otoku Rabu, od 27. do 29. svibnja, završnom ceremonijom dodjele nagrada podvodnih fotografija završeno još jedno veliko međunarodno natjecanje 6. Mares Underwater Photo Marathon Cup u organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora” i potporu partnera Turističke zajednice Otoka Raba s generalnim sponzorom Mares, te logističku pomoć Kron diving ronilačkog centra.

Na ovogodišnjem Mares UWPM Cupu sudjelovalo je najviše do sada,  120 natjecatelja – fotografa, asistenata i modela iz 12 zemalja; Danske, Švicarske, Portugala, Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Barbadosa, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Nizozemske. Ovim brojem natjecanje je postalo najveće u Europi, te jedno od najvećih i u svijetu. Također, ova je prigoda za neke fotografe bila i trening za predstojeće Europsko prvenstvo u Portugalu početkom listopada ove godine. Natjecatelji su tri svoje fotografije mogli predati u pet zadanih kategorija: Ambijent sa modelom, Ambijent bez modela, Riba, Makro i Kreativa, posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Uz nagrade fotografima, dodjeljivale su se i one za najbolje modele, Kup nacija gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji su imali priliku osvojiti prijelazni pehar Kupa nacija  i “ Blue Spirit Trophy” nagrada za izuzetan doprinos i duh fair playa.

Pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su talijani s fotografima Guglielmo Cicerchia i Francesco Visintin dok je trofej Blue Spirit pripao Jos Broere iz Nizozemske.

Četveročlani međunarodni žiri: Kerim Sabuncuoglu (Turska), Michele Davino (Italija), Danijel Frka (Hrvatska) i Grega Verč (Slovenija) odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak, uzevši u obzir da su većina natjecatelja već cijenjeni i iskusni podvodni fotografi, a prekrasni rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju. Ali, kao i uvijek do sada, žiri je odlično odradio svoj posao.

Samo natjecanje zbog otežanih vremenskih uvjeta održalo se u akvatoriju Rta Lun i Crvenih stijena gdje su fotografi i njihovi asistenti dovezeni izletničkim brodovima Mala Maris, Barba Frane i Barba Šime, te dva glisera Kron Diving-a. Dva urona od 90 minuta, usprkos hladnom moru temperature i do 12  stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

 

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku napravili su redom Talijani: Fabio Iardino (1. mjesto), Francesco Seso (2. mjesto) i Guglielmo Cicerchia (3. mjesto), a u kompaktu prva dva mjesta Talijani Yan Toso (1. mjesto), Chiara Scrigner (2. mjesto) te Lovro Rašan iz Hrvatske (3. mjesto).

Nagrada za najboljeg modela pripala je Isabella Furfaro (Italija).

 

U hrvatskom poretku u kategoriji DSLR najbolji je bio Marino Brzac (1. Mjesto), za njim Karlo Maćaš (2. mjesto) te Dalibor Andres (3. mjesto), a u kompaktu Lovro Rašan (1. mjesto), Nenad Škorić (2. mjesto) te Alessandra Giordani (3. mjesto).

Nagradu Best of Show dobio je Stefano Proakis iz Italije.

Ronilački klub “Roniti se mora” sa svim svojim članovima zahvaljuje se sponzorima i partneru ovog projekta TZ grad Rab te svim natjecateljima.

Željeli bismo da se ovo naše međusobno nadvodno i podvodno druženje nastavi, da se sklapaju nova prijateljstva ispod i iznad razine vode.

Neka Mares UWPM Cup postane sinonim za stvaranje novih prijateljstava različitih ljudi koje povezuje ista strast, jezgra oko koje se možemo povezati i međusobno podijeliti tu svoju strast prema podvodnoj fotografiji i svijetu ispod površine vode. Veliko hvala još jednom svima koji sudjeluju u ovom natjecanju i što su dio ove jedinstvene priče.

S poštovanjem,

Damir Zurub

Direktor UWPM-a