Dahom po tajne Jadrana - Baron Gautsch

Dahom po tajne Jadrana - Baron Gautsch

Dahom po tajne Jadrana – Baron Gautsch

More skriva stotine tajni, priča stotine priča, toliko još neispričanih, čuvajući ih samo za sebe... Prekrasno plavo Jadransko more koje toliko volimo te u kojem nastojimo što više uživati, priča i poneku tragediju. Prije točno 100 godina nedaleko Rovinja, potonuo je austrijski putnički parobrod "Baron Gautsch". Povodom stogodišnjice potonuća 26. i 27. lipnja 2014. hrvatski ronioc na dah Tomo Vrdoljak u sklopu svog projekta "Dahom po tajne Jadrana" postavio je vijenac u spomen žrtvama ove pomorske tragedije.

Brod je ploveći duž obalnom linijom Kotor - Trst na otvorenom moru zapadno od otočića Brijuni naletio na podvodnu minsku prepreku te zauvijek nestao ispod površine s ukupno 177 poginulih duša. Potonuvši na pješčano dno, dobro očuvan, uspravno se smjestio na dubini od 37 do 41 metra.

Tomo Vrdoljak aktualni je rekorder u disciplini Constant Without Fins (CNF- ronjenje u dubinu bez peraja s konstantnim opterećenjem)  u kojoj je  pet puta obarao nacionalni rekord, a posljednji je postavio u rujnu 2013. u akvatoriju Primoštena zaronivši na dubinu od 60 metara. Na olupinu "Barona Gautscha" zaronio je na dah bez peraja, u potpunosti na vlastitu snagu. Vidljivost je otprilike 8 do 10 metara, a Tomo se bez problema spustio do dubine od 40 metara zadovoljno pozirajući fotografima.
"Jadransko more krije brojne tajne potonulih brodova i zrakoplova, a svaka od tih tajni ima svoju zanimljivu priču. Kao što olupine imaju priču tako i ronjenje ima svoju, no ako te dvije priče spojimo u jedno dobivamo projekt "Dahom po tajne Jadrana" . "Baron Gautsch" jedna je od poznatijih i posjećenijih jadranskih olupina i ronilačkih lokacija, tako da sam sretan da smo baš ovdje krenuli s projektom.", objašnjava Tomo s iskrenim žarom u očima.
Cilj projekta je zaroniti na dah, dakle oslanjajući se isključivo na vlastita pluća, na što više olupina na hrvatskom dijelu Jadrana te omogućiti upoznavanje javnosti s podmorskim olupinama, skrenuti im pažnju na činjenicu da se na njih može zaroniti i bez upotrebe ronilačkih boca, odnosno autonomnog ronilačkog aparata. Projekt je ujedno zamišljen kao prilika za promociju turizma u Hrvatskoj, cjelokupan pothvat dokumentira se fotografskim i video zapisima, a ovom prilikom na "Baron Gautschu" okupili su se renomirani podvodni fotografi i snimatelji poput Danijela Frke, Dania Laszla, Marina Rakića te Damira Zuruba.
 Projekt "Dahom po tajne Jadrana" jedinstven je i inovativan projekt ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Projektom se javnost upoznaje s blagom koje skriva naše podmorje, kao i s ronjenjem na dah kao jednom izuzetno zahtjevnom sportskom disciplinom, koja svakako pomiče ljudske granice kao i misaone sfere. Razmislite, što sve možete napraviti u jednom dahu?
Autor: Magda Milas
Foto: Damir Zurub