Zaronili smo: Grüner See

Zaronili smo: Grüner See

Zaronili smo: Grüner See

Postoji li išta ljepše od toga kada radni tjedan presječete odlaskom na ronjenje, recimo jedne srijede i to u Austriju? Da, Austriju. Lipanj je u Austriji idealan za ronjenje u Grüner See jezeru u gradiću Tragöss, smještenom u pokrajini Štajerskoj, nedaleko od Graza (sedamdesetak kilometara).

Grüner See prostire se podno planine Hochschwab, s koje se i tijekom toplih, proljetno ljetnih dana nazire snijeg. Jezero je smaragdno zelene boje, po čemu je i dobilo ime, izuzetno kristalno čiste vidljivosti te prosječne temperature oko 6-7 stupnjeva. Tijekom zime jezero je dubine svega 1-2 metra, dok se tijekom ljetnih mjeseci počevši s lipnjem razina vode povećava zbog otapanja leda s vrhova Hochschwaba te naraste otprilike na 8-10 metara. Zimi se oko jezera može šetati, prelaziti mostić, uživati u spektakularnim prizorima dok sjedite na obližnjoj klupi, dok se ljeti sve to nalazi pod vodom. Grüner See ljeti privlači veliki broj ronioca, a samo ronjenje u jezeru nezaboravan je doživljaj.

Kristalna vidljivost jezera bolja je nego i u najčišćem bazenu, potopljeno drveće daje nestvaran doživljaj ambijenta, kao da ste na nekoj drugoj planeti.

Tročlana ekipa ronilačkog kluba “Roniti se mora”, predvođena  Damirom Zurubom, Nikolom Hrženjakom te Magdom Milas, uputila se u srijedu 4. lipnja 2014. oko 7 ujutro prema Tragössu. Dečki naoružani fotoaparatima spremno su se obukli u suha odijela i bacili u ledeno hladnu vodu te krenuli u potragu za potopljenim klupama i mostićem. Magda, koja inače roni na dah, išla je u ulozi modela, svjesna hladnoće jezera u pretankom freediving odijelu, lagano se prošetala stazom uz jezero i tako si uštedjela sigurno 200 metara perajanja u hladnoj vodi. U tako hladnoj vodi svaka minuta znači jako puno.

U ljubičastom odijelu debljine 2 mm, svjesna hladnoće, ali i euforična zbog nevjerojatnih prizora izdržala je pozirajući Damiru i Nikoli otprilike pola sata. Svakako su imali razumijevanja jedni za druge, dečki su se potrudili pripremiti za fotografske trenutke, a Magda je stojički podnijela hladnoću nastojeći biti nasmijana i pod vodom. Svi opisi su suvišni, slike govore tisuću riječi, a koliko je naša ekipa uspješno obavila zadatak, procijenite sami u našoj galeriji fotografija.

Autor: Magda Milas

Foto: Nikola Hrženjak, Damir Zurub