ZAVRŠEN THINK GREEN LASTOVSKO OTOČJE 2021

ZAVRŠEN THINK GREEN LASTOVSKO OTOČJE 2021

ZAVRŠEN THINK GREEN LASTOVSKO OTOČJE 2021

Ronilački klub Roniti se mora sa partnerima projekta C.I.O.S Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska završili su ovog vikenda svoju 23. ekološku akciju Think Green, održanu na Lastovskom otočju.

Otvorenje ekološke akcije Think Green je održano ispred Hotela Solitudo u Pasaduru, a uvodni govor je održao Damir Zurub - predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora koji se zahvalio domaćinima na lijepom prijemu i gostoprimstvu.

Nakon toga se svima prisutnima obratio ravnatelj PP Lastovo g. Miro Maričević te sa strane Fonda za zaštitu okoliša gđa. Snježana Mihaljević.

Samo obraćanje svima prisutnima je završeno sa čitanjem pisma/posljednjeg pozdrava i minutom šutnje za tragično stradalog prijatelja Maria Špekuljuka.

Akcija se odvijala na četiri lokacije gdje se čistila trajektna luka Ubli, kamp Zaglav, otok Mrčara te Vejog i Malog laga.

Iz podmorja je izvučeno oko šest tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, akumulatora, a prikupljeno je i oko 400 vreća sitnog otpada.

Potpuno zbrinjavanje i odvoz otpada izvučenog iz podmorja je napravljen u partnerstvu sa C.I.O.S Grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku, a sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut.

Na taj način dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog otpada.

U akciji je sudjelovalo četrdeset ronioca koji su zajedno odradili oko 120 radnih sati pod vodom.

Cjelokupan napor volontera Think greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, PP Lastovo, TZ Lastovo, Ronilačkog centra Ronilački raj Lastovo i Hotela Solitudo.

 

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora - Zagreb i RK Roniti se mora – Šibenik te JVP grada Varaždina.

Akcija je održana u partnerstvu sa C.I.O.S. Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, PP Lastovo, Jamnica, TZ Lastovo, Jadrolinija, Mares, Garmin, Pivovara Medvedgrad, Klara, Sixt, Hotel Solitudo, DC Ronilački raj Lastovo, Scubalife magazin te Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

 

 

IN Memoriam Mario Špekuljuk  1969.-2021.

 

Jedan od Nas

 

U beskraju Svemira postoji  jedna mala plava točkica. Gotovo beznačajna u kozmičkim razmjerima ali nama koji živimo na njoj Ona je sve. Ta plava pikulica naš je dom. Na Njoj se rađamo, na Njoj živimo, stvaramo, ljubimo, na Njoj rastemo i umiremo. Svoju jedinstvenu plavu boju može zahvaliti vodama koje pokrivaju više od 70 % Njene površine. Iz Njenih mora rodio se život koji danas buja u tisućama različitih bića.

I nas ta voda čini živima. Čak 75 % našeg ovozemaljskog tijela sačinjeno je od vode. Od kada nastanemo i prihvatimo svoju još ne okaljanu dušu mi plivamo, zapravo ronimo sigurni i spokojni u plodnoj vodi  svojih majki.

Kada se rode djeca imaju urođene  ronilačke vještine i dok ne počnu uspravno hodati ostaju mali vodozemci. Neki od Nas ostaju fascinirani tim podvodnim svijetom cijeli život.  I rijeke i jezera a poglavito More sanjana su dimenzija u kojoj se osjećamo doma. Teško je to objasniti nekome tko nije osjetio kako vjetar nadima jedra i napinje konope dok šum valova zamjenjuje buku ugašenog motora. Kako onda objasniti nekome taj osjećaj kada ti se morska površina zatvori nad glavom a ti udahneš punim plućima zrak iz boce i trudiš se da ti osmjeh ne izbaci regulator iz usta dok se oči navikavaju na modru simfoniju koju čuješ samo srcem. Jedino čime to možemo nazvati je povratom doma, doma u utrobu planeta i to najboljom prečicom.  Koliko god mi voljeli More i koliko god ga poštivali jer nam toliko toga daje, Ono nam često i uzima. Ponekada uzme i ono najvrednije…uzme jednoga od Nas.

Nikada ne možeš biti spreman na to. Nikada ne znaš kada se to može dogoditi, jer More je veliko, moćno i nepredvidivo. I upravo se to desilo kada smo mislili da je pred nama jedan fenomenalan tjedan u kojem ćemo mi odabrani sretnici zakoračiti zajedno na Lastovo. Očistit ćemo i ispolirati taj biser našeg juga kao što smo to do sada  činili stotine puta. Nema tog smeća i otpada kojeg mi ne možemo izvaditi, a  smijehom ispuniti već pomalo opustjele kalete…ali ovoga puta More nije htjelo iz svog zagrljaja pustiti jednoga od Nas.

Iako nada umire zadnja, iako bi svatko od nas dao 100 bara iz svoje boce za još jedan udah za još par spasonosnih minuta nismo to mogli učiniti. More je uvijek jače. Jedino što nam preostaje je da do kraja napravimo ono što smo dogovarali…da nastavimo taj naš u modrinu zacrtan put jer znamo da si i Ti tu negdje sa nama. Želimo ti mirno more vječnosti, a u luci naših sjećanja uvijek ćeš imati siguran vez… jer Ti si jedan od Nas.

 

IN Memoriam Mario Špekuljuk  1969.-2021.

 

Vaš Think Green tim

RK Roniti se mora

default

default

default

default

default

default

default

default

default

default

default