Vranin zaron na "Jastreb" 1992. i četvrt stoljeća kasnije

Vranin zaron na

Vranin zaron na “Jastreb” 1992. i četvrt stoljeća kasnije

Tijekom Domovinskog rata 1991. godine u rujnu, prilikom napada na topničku bitnicu Zečevo, u razmaku od dva dana, oborena su tri neprijateljska JNA aviona tipa Soko J-21 Jastreb. Avioni su pali u more, a djelovi jednog od njih, onog koji je pao prvi, nalaze se na dubini od 15 - 30 m u akvatoriju Rogoznice. Iako se dogodio dva dana ranije, pad ovog aviona ostao je u sjeni događaja koji je obilježio Domovinski rat u Dalmaciji; kada su srušena u jednom danu dva "Jastreba", u tzv. akciji "Obadva" ili "Oba su pala" na gotovo istom mjestu.

Fotoreporter Srđan Vrančić, ujedno i član našeg kluba "Roniti se mora" zaronio je na ovoj lokaciji sada već davne 1992. godine kada su hrvatski specijalci, ronioci, s palog zrakoplova skinuli oružje koje se tada još uvijek moglo upotrijebiti. Tadašnja ekipa Boris Frković, podvodni diverzant, podvodni ribolovac član pričuvnog sastava HRM, Ivica Baturina, aktivni član HRM, podvodni diverzant iz ratne luke Lora Vilko Halbert jr. član protudiverzantske grupe Trogir i Vrančić, rano ujutro se uputila na zaron u barci koju je ustupio mještanin, podvodni ribolovac Paško Lovrić. Ronilo se tada 8 sati, a na 15m dubine i u krugu od 10 metara pronadjeni su svi teški djelovi "Jasreba". Nešto dublje locirano je i ostalo: krilo, cockpit i dijelovi kabine.

Naš Vrana je ovaj zaron ponovio, i to nakon punih 26 godina sa ronilačkim centrom "Deep Blue Diving" iz Rogoznice, a u kakvom se stanju danas nalaze ostaci Jastreba pokazao je na fotografijama novijeg datuma.

Foto: Srđan Vrančić

Tekst: Ivana Nobilo

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/oba-su-pala-jutarnji-na-groblju-agresorskih-jastrebova-nas-fotoreporter-nakon-25-god-opet-zaronio-i-snimio-olupinu-aviona-jna-srusenog-kod-sibenika/6556206/