Think Green Komiža 2020

Think Green Komiža 2020

Think Green Komiža 2020

Nakon dva dana završila je još jedna ekološka akcija našeg kluba Think Green na otoku Visu u gradu Komiža.  Bila je to jubilarna 20. akcija u nizu. Glavni organizatori ekološke akcije i nositelji projekta Think Green su Ronilački klub Roniti se Mora i National Geographic Hrvatska te ostali partneri TZ Komiža, British Embassy Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, CIOS, Mares, Jamnica, Garmin, ESET NOD32, Zagrebačke pekarne Klara, Pivovara Medvedgrad , Perutnina Ptuj, DVD Komiža, DC Manta, DC B-24, DC Issa, Nautički centar Komiža, Geopark Vis, Modra Špilja, Morski.hr i Scubalife.

 

Podmorje u Komiži i plažu Gusarica čistilo je 50 ronioca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Komiže. Izvađeno je preko 200 vreća raznog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani sa brodova, stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća iz Komiže. Sakupljeno je otprilike 1,5 tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice. Situacija sa otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Nekoliko stotina kilograma izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

 

Možda najveći pothvat ove akcije je bila riva u Komiži, oko koje se izvadila gotovo većina otpada, dok je na plaži Gusarica pronađena uglavnom plastična ambalaža i manji predmeti.

 

Nakon održane akcije, uslijedila je konferencija za novinare gdje je bila predstavnica grada Komiže gđa.Tonka Ivčević, a nakon komunikacije prema medijima, dobili smo i izjavu britanskog veleposlanika u Hrvatskoj Andrew Dalgleisha

„Sretni smo i privilegirani što smo mogli donirati dio opreme klubu “Roniti se mora”,” rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish. “Najbolja strana te donacije je što će ta oprema ostati u klubu i biti korištena ne samo u ovoj akciji na Visu nego i u budućim akcijama čišćenja otpada iz Jadranskog mora i s plaža, vjerojatno jedne od najljepših obala na svijetu.”

“Velika Britanija već potpuno “razmišlja zeleno” – boreći se protiv klimatskih promjena I čisteći okoliš – I to je bitan fokus našeg djelovanja, posebno ove godine, budući da će se za točno godinu dana U.N.-ova konferencija o klimatskim promjenama održati kod nas, u Glasgowu. Velika Britanija već se obvezala smanjiti emisije ugljičnog dioksida na nulu do 2050, zabranili smo upotrebu mikro čestica plastike u kozmetičkim proizvodima, a one obično završavaju baš u morima i oceanima. Štitimo prirodna staništa i ekosisteme u suradnji s drugim državama i zajednicama. I samo prošli tjedan, Princ William pokrenuo je “Earthshot” nagradu, najprestižniju globalnu nagradu u povijesti, koja treba inspirirati i dati još veći zamah nastojanjima da “popravimo” naš planet u sljedećih 10 godina, a ta je dekada krucijalna za Zemlju,” rekao je veleposlanik Dalgleish.

“Odluke koje donosimo i akcije koje poduzimamo sada imat će direktan utjecaj na okoliš koji ostavljamo budućim generacijama. Mi, svatko od nas, odgovoran je za akcije kojima ćemo pomoći ili povrijediti naš okoliš,” rekao je veleposlanik. “Hvala “Roniti se mora” što rade ovaj jako važan posao; sigurno ćemo im se pridružiti u njihovoj 21-oj akciji – nadamo se, uskoro.”

Hvala svim sponzorima i sudionicima!

Do slijedeće akcije..

Think Green tim