Think Green 2017 - Jarun

Think Green 2017 - Jarun

Think Green 2017 – Jarun

Na Jarunskom jezeru održala se još jedna, jubilarna 15-ta, ekološka akcija  „Think Green – Jarun 2017“ u organizaciji Ronilačkog kluba „Roniti se mora".

Akcija je otvorena pred zgradom ustanove za Upravljanje sportskim objektima na otoku Univerzijade, a sezdesetak ronioca i volontera na obali bacilo se na posao podvodnog čišćenja oko samog otoka.

Think Green započeo je još prije sedam godina i do sada se čistilo na području Maksimira, Ježeva, Savice, Jaruna, Komiže, Kukljice, Biševa i Njivica. Cilj eko akcija nije samo čišćenje, već i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Oaze zelenila u gradovima (poput Jaruna), iznimno su osjetljive na zagađenja, a zbog velikog broja posjetitelja i zahvalne za edukaciju.

Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju, okupljenih oko našeg kluba i prijatelja koji su pohrlili u pomoć iz cijele Hrvatske, jezero Jarun je ponovno postalo mjesto na kojem se „misli zeleno“. Veliku su nam pomoć pružili i naši sponzori: Grad Zagreb, Hrvatske vode, C.I.O.S., Terramedia, Zagrebačke pekarne Klara d.d., Varionica Craft Brewery i The Garden Brewery, te medijski pokrovitelji: National Geographic Hrvatska, SCUBAlife, Hanza Media d.o.o. i Croatian Traveller.

Zagrebačko jezero čišće je nego prijašnjih godina, pa ronioci iz Splita, Karlovca (pokraj Duga Rese :)), Varaždina, Čakovca i Zagreba danas nisu imali previše posla . Cilj nam je bio izvući čim više predmeta od: gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina kojima tamo nije mjesto.

Nadamo se da su dosadašnje akcije urodile većom sviješću naših sugrađana, pa se na jarunskom dnu nalazi sve manje smeća. Dok smo u počecima akcije izvlačili i nekoliko tona, danas se naši učinci mjere u desetinama i stotinama kilograma. Više na nalazimo frižidere, perilice i slične uredjaje, danas je to većinom sitni otpad utonuo u mulj. Ta činjenica nas naravno čini zadovoljnima i pokazuje da se situacija mijenja. To je uostalom i glavni cilj ove akcije: Osvijestiti građane da paze na svoj okoliš.

Zahvaljujemo svima koji su nas pratili, a naročito onima koji su nam se danas pridružili na Jarunu. Od pojedinaca želimo istaći Valenta Sinkovića koji je nakon treninga osobno došao na otvorenje akcije i na taj način u ime veslača pokazao da i oni misle zeleno.

 

Tekst: Srđan Vrančić

Foto : Ivana Nobilo, Srđan Vrančić

http://www.scubalife.hr/magazin/vijesti/think-green-jarun-2017/

https://www.cropix.hr/index.php?menuid=gallery_cropix&gid=112069