Održana 28. ekološka akcija Think Green - Šibenik 2022

Održana 28. ekološka akcija Think Green – Šibenik 2022

#BeAHeroThinkGreen

Ronilački klub Roniti se mora, uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske, kao partnera na projektu, uspješno su završili 28. ekološku akciju Think Green u Šibeniku.

Akcija je trajala dva dana, a u Šibeniku se čistilo od mula Krka do veslačkog kluba Krka - ukupno 1km obale. Iz podmorja je izvađeno više od 11 tona (11.670,00 kg), odnosno 25 kubičnih metara otpada.

Najveći komadi bili su razne metalne konstrukcije, bojleri, svih vrsta guma - automobilskih i kamionskih, jako puno stakla, jedrilica, wc-školjka, plastične sjedalice, električni romobil itd. Za sitniji otpad, poput stakla, plastike i limenki upotrijebljeno je više od 1200 vreća. U partnerstvu sa C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije je odvezen iz grada, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko zbrinjavanja otpada izvučenog iz podmorja.

U ronilačko ekološkoj akciji sudjelovalo je 150 ronioca volontera koji su zajedno odradili preko 400 radnih sati pod vodom te 50 volontera koji su pomoć pružali sa kopna. Cjelokupan napor volontera Think Green-a ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore njegovih partnera i sponzora, lokalne zajednice, Grada Šibenika i njenih društava. U akciji je sudjelovalo čak 200 sudionika – ronilački klubovi iz Hrvatske, susjedne BiH, te Makedonije - članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb i Šibenik, PIK Mornar, DPS Zagreb, ENK Pena, KPA 3. Maj, KPA Amfora Rab, KPA Marsonia, KPA Vodomar, KPD INA Kostrena, RC Osijek, RIS Kutina, RK Agramsub, RK Nautilus, RK Požega, RK Sisak, KPA Iglun, RK Mostar, Sea Star Diving kao i članovi Powerlifting Klub „Šibenik“, GKK Šibenik te MNK Šibenik.

Službeni dio otvorenja same akcije osim članova ronilačkog kluba Roniti se mora protekao je u nazočnosti predstavnika Šibensko-kninske županije župana Marka Jelića koji je napomenuo kako je vrlo važno raditi na širenju svijesti i odgovornosti pojedinca „za budućnosti svih nas, a posebno naših potomaka“.

Akcija Think Green ima i edukativni karakter u cilju podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima. Kako bi se taj cilj postigao ovog je puta predstavljena i nova faza Think Greena, a to su njeni ambasadori Klara Ljubenko i Kristina Ivanuš. Njihova misija je promocija brige o zaštiti podmorja i samom čišćenju podmorja, ali i edukacija mlađih naraštaja o važnosti očuvanja okoliša te morske flore i faune. Ambasadorice su nagrađene od SEIKO Hrvatska sa prigodnim SEIKO Prospex Save the Ocean satovima koje su im osobno predali njihovi predstavnici.

Akcija je održana u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom TZ Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te sa sponzorima: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Zagrebačke pekarne KLARA, Montre, Seiko, Armerun hotel, D-Resort Šibenik, Hostel Sv. Lovre, D-Marin Mandalina, Mare Yachting, Germania Sport, Knauf, Vodovod i odvodnja Šibenik, Triton Sub, Testament Vinarija, Vinoplod Vinarija, Iločki podrumi, Caffe Bar Domald, Caffe Bar Domino, klub Azimut, Caffe Bar Kruška, Roto Dinamic, Koktel, Tvrđava Kulture Šibenik, Destina Boat Excursions, Ardura Travel, Mesnica Musić, Mesnica Sladić, Pizzeria Zora, Pizzeria More, Argola, Buffet Šimun, Vrtni centar Dubrava, Udruga navijača Šibenski Funcuti, Jedriličarski klub Val, Lulas Art, kao i medijskim pokroviteljima Scubalife, Morski.hr te ScubaSkener.

Dodatni humanitarni aspekt ove akcije Think Green bio je usmjeren Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije “Kamenčići”. Donacije su se tijekom vikenda prikupljale, između ostalog, i uz podršku Mijagijeve pružene usluge šišanja i brijanja koji je u pratnji DJ SCUBA pridonio odličnoj atmosferi.

Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Vaš Think Green tim

RK RONITI SE MORA

#BeAHeroThinkGreen

Fotografije: RK RONITI SE MORA - Vedran Metelko

 

 

Fotografije: RK RONITI SE MORA - Damir Zurub