Održan 34. Think Green na otoku Rabu

Održan 34. Think Green na otoku Rabu

Rab, 5. studenog 2023. - Završena je još jedna ekološka akcija Think Green koju su Ronilački klub Roniti se mora i Klub podvodnih aktivnosti Amfora ovoga puta organizirali na Rabu.

Uz partnere projekta – CIOS grupu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Metis, Inu te AqUA – Adriatic Underwater Academy, kroz 34. izdanje akcije iz podmorja je prikupljeno i zbrinuto gotovo 5 tona otpada, najviše staklenih boca, odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada te akumulatora.

U 34. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 122 ljudi, volonteri iz svih krajeva Hrvatske, od Osijeka do Molunta i Dubrovnika, ali su pristigli i volonteri iz Njemačke, Makedonije i BiH, koji su unatoč najavljenim nepovoljnim vremenskim uvjetima ipak odlučili doći. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, KPA Amfora Rab, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KPA 3. Maj i USPDR AJKULA iz Rijeke, KPA Adria iz Kraljevice, KPA Drava Varaždin, KPA Kostrena, RC Osijek, REK Podstrana, RK Agramsub Zagreb te RK Buk iz Banja Luke, kao i lokalno stanovništvo koje je akciju podržalo u vidu brodova za vrijeme trajanja akcije. Najmlađi sudionici održane akcije imaju svega 12 godina i aktivno su sudjelovali u projektu od važnosti za cjelokupnu zajednicu.

Akcija se održavala na čak pet lokacija i čistilo se podmorje Marine Rab, Druge Padove, Treće Padove, Donjeg Rta (Rt Dolin) i otoka Sveti Juraj (Školjić), a 10-ak članova INA klub volontera prikupilo je i 10-ak vreća sitnog otpada uz samu obalu.

Službeni početak akcije obilježen je programom ispred prostorija KPA Amfora u Gradu Rabu, a tijekom kojega su prigodne poruke podrške uputili gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, direktorica Turističke zajednice grada Raba Ivana Matušan, tajnik KPA Amfora Rab Andro Presečki te predstavnici klubova organizatora.

Realizacija Think Greena ne bi bila moguća i u toj mjeri uspješna bez iznimne i nesebične podrške lokalne samouprave, turističke zajednice, Kluba podvodnih aktivnosti Amfora te komunalnog društva Dundovo d.o.o. koje je osiguralo i eko brod u svrhu izvlačenja i odvoza otpada iz mora. Akcija je potpomognuta i od strane Imperial Riviere d.d. i tima hotela Padova, koji su osigurali prijeko potrebnu okrjepu roniocima nakon njihova vrijedna rada.

Ronilački klub Roniti se mora i KPA Amfora zahvaljuju partnerima koji osiguravaju kontinuitet akcije kroz logističku i prateću podršku, a konkretnu su potpomagali: C.I.O.S. Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Metis d.d., INA d.d., AqUA – Adriatic Underwater Academy te sponzori Grad Rab, TZG Rab, Mares, Garmin, Jamnica, Janaf, Klara, Rapska plovidba d.d., DC Mirko, DC Kron, Dundovo d.o.o., Seiko, Montre, DVD Rab, Dicta, Oris, Germania, Županijska lučka uprava Rab, Petra Mali Palit d.o.o., m/b Sardina, kao i medijski pokrovitelji SCUBAlife, Morski.hr te Scuba Skener.

#BeAHeroThinkGreen