Izložba u Varaždinu

Izložba u Varaždinu

Izložba u Varaždinu

U galeriji Zlati Ajngel u Varaždinu otvorena 01. veljače 2019. godine osma samostalna izložba autora Damira Zuruba, instruktora ronjenja i podvodne fotografije, te Mares i Subal Ambassadora. Uvodnu riječ i službeno otvorenje izložbe održao voditelj galerije g.Darko Sačić,  ak. slikar. Izložba sadrži fotografije koje su većinom nastale tijekom prošle godine na Damirovim putovanjima diljem svijeta od Papue, Indonezije, Meksika, Filipina, Egipta, Banda otočja i Jadranskog mora.

Podršku autoru fotografija na otvorenju izložbe svojim dolaskom dali su članovi zagrebačkog ronilačkog kluba "Roniti se mora" od Preloga, Čakovca, Varaždina, Zeline, Konjščine do Zagreba. Također je bila vidljiva podrška članova kluba podvodnih aktivnosti "Drava" iz Varaždina. Najavu izložbe kao i njeno otvaranje pratile su varaždinske medijske kuće. 

Damir Zurub prepoznatljiv je u svom fotografskom izričaju po širokokutnom kvadratičnom pogledu u kojem koristi posebnan osjećaj za kadriranje flore i faune te im majstorski dodaje svoje modele obično u zadnjem planu kako bi humanizirao prostor koji čovjeku nije prirođen. U zadnje vrijeme vrlo često koristi perspektivu ribljeg oka kako bi od motiva podvodnog svijeta stvorio predodžbu Zemljine kugle u kojoj koralji predstavljaju kontinente. Jedna od zadnjih serija podvodnih fotografija snimana je u podzemnim špiljama u kojima je čistoća vode i vidljivost gotovo savršena. Stavljanjem modela u prvi plan došlo je do isticanja njenih plavih očiju što je dopunjeno bestežinskim letom mdela u ljepotama podzemnih špilja s diskretnim osvjetljenjem zidova špilja. Time je ostvarena iluzija modela kao porculanske figure koja je nalazi u snježnoj kugli u kojoj je stalo vrijeme. Na kraju treba spomenuti i malo iznenađenje za poznavatelje Damirovog fotografskog opusa. Radi se o nekoliko makro fotografija kojima je pokazao da mu nije stran taj dio podvodnog svijeta i da kvaliteta tih fotografija ne zaostaje za onima po kojima ga cijeli svijet najbolje prepoznaje.

Damir Zurub je osvajač mnogih međunarodnih i domaćih priznanja u podvodnoj fotografiji, član reprezentacije Hrvatske, predsjednik ronilačkog kluba "Roniti se mora" iz Zagreba, osnivač, glavni organizator i direktor  “Underwater Photo Marathon, osnivač ronilačkog projekta "Think Green", osnivač projekta "Ronilačko srce".

Text: Dragutin Kermek