Ekološka akcija Think Green 2019 na Otoku Visu

Ekološka akcija Think Green 2019 na Otoku Visu

Ekološka akcija Think Green 2019 na Otoku Visu

Proteklog vikenda na Otoku Visu održana je još jedna akcija čišćenja podmorja Think Green, 17. i 18. u nizu .Udruga SVIMA u pratnerstvu s Gradom Visom, Ronilačkim klubom "Roniti se mora" i Osnovnom školom Vis provodi projekt "Ekološka akcija - zajedno za bolje viško more"Ova akcija sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa "Zajedno čuvajmo okoliš" Projektu su se pridružili i partneri: mares, Hrvtaske vode, Ronilački centar Manta, Juicy i drugi..

Podmorje u uvali Rukavac čistilo je 30 ronioca i nekolicina volontera na obali. Iz uvale je izvađeno četiri kamionske i desetak auto guma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i četrdeset vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Gradina. Slijedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Sudjelovalo je 25 ronioca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvaćala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar. Situacija sa otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Iako nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, edukativni je efekt nemjerljiv. Strani i domaći  prolaznici su sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora. Bilo je tu svega; od manjih motorkotača, bicikla, pribora za jelo, staklene i plastične ambalaže, konopa i sajli, pa sve do velikih guma od bagera i željezničkih tračnica. Nekoliko tona izvadjenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te spriječavanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

Još jednom, zahvaljujemo svim našim sponzorima i partnerima!

Think Green tim

Tekst: Srđan Vrančić

Foto / Video: Srđan Vrančić i Ivana Nobilo

Think Green – Vis 2019

https://kut-vis.blogspot.com/2019/06/ciscenje-podmorja.html
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/video-foto-pogledajte-sto-sve-ljudi-bacaju-u-jadran-ronioci-kod-visa-izvukli-kamionske-gume-veliki-akumulator-sto-metara-celicne-sajle/9039563/

Videozapisi sa akcija nalaze se na sljedecim linkovima: