Čisti Božic i bistra Nova Godina 2018 - EKO AKCIJA U SPLITU

Čisti Božic i bistra Nova Godina 2018 - EKO AKCIJA U SPLITU

Čisti Božic i bistra Nova Godina 2018 – EKO AKCIJA U SPLITU

UPA Rostrum i ove je godine, već tradicionalno, 15. prosinca organizirao je veliku božićnu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina”. Uz stotinjak ronioca iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je i nekoliko članova našeg kluba.

Božićna akcija čišćenja podmorja provela se na omiljenom splitskom kupalištu Žnjan. Tužno stanje podmorja plaže, koja svojim vanjskim izgledom mami poglede kupača, pokušano je popraviti ovom akcijom, a po količini otpada koja je izvučena sadaga je sigurno puno manje.

Iako je vanjska temperatura bila svega 2 stupnja celzija, ona morska od 15 je bila nešto podnošljivija. Dva sata, ronici su zdušno vadili sve što se izvaditi dalo: bezbroj guma, plastičnog otpada, sitnijih stvari, ali i jedan kontejner te protuavionski metak koji je nakon vađenja zbrinut od strane pirotehničara i drugih stručnih službi.

Akcija je završena izradom sad već tradicionalne božićne jelke od izronjenog otpada, kojaje simbol problema otpada u moru na najfrekventnijim kupalištima. Ovo je i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema okolišu zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo. Interes za akciju pokazali su i druge udruge te projekt kao što je ''Ubijmo dosadu'' koji su prisutnima omogućili radionicu izrade umjetnina od otpada iz mora, pod mentorstvom grafičke dizajnerice Monique Laffite. Osim same akcije i radionice, volonteri su imali priliku razgledati Arheološki muzej Split uz stručno vodstvo mr. sc. Damira Kliškića.

UPA Rostrum, ovom, sada već tradicionalnom akcijom, u predbožićno vrijeme, prvenstveno je skrenuo pozornost građana na problematiku otpada u moru, koji segodinama gomila. Također, pokazali su kako ronjenje nije rezervirano samo zalijepe i sunčane ljetne dane, već za čitavu godinu

Ipak, još mnogo ovakvih akcija bit će potrebno da ova plaža bude potpuno čista. Nadamo se kako će splitsko božićno drvce s godinama postajati manje, a svijest o važnosti zaštite okoliša postajati sve veća.

Hvala dragi Rostrumovci na pozivu, uz ovakvu genijalnu organizaciju zaslužili ste svaki naš dolazak 😉

Na Žnjanu u organizaciji udruge podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita danas je organizirana akcija čišćenja podmorja pod nazivom Čisti Božic i bistra Nova Godina na kojoj se okupilo oko 100-tinjak ronioca među kojima je bilo par ronioca i iz našeg kluba. Vanjska temperatura bila je 2 stupnja celzijeva, a temperatura mora 15 stupnjeva.
Pa pogledajte...

Foto: Ivana Nobilo

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/580016/na-znjanu-odrzana-velika-akcija-ciscenja-podmorja-pogledajte-sto-su-sve-vrijedni-ronioci-izvukli-na-obalu