5. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2019

5. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2019

5. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON CUP 2019

Proteklog je vikenda na Otoku Rabu, od 10. do 12. svibnja, završnom ceremonijom dodjele nagrada i otvorenjem izložbe najljepših svjetskih podvodnih fotografija završeno još jedno međunarodno natjecanje 5. Mares Underwater Photo Marathon Cup u organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, s generalnim sponzorom Mares, a uz potporu Turističke zajednice Otoka Raba te logističku pomoć Kron diving ronilačkog centra. Na ovogodišnjem kupu sudjelovalo je najviše do sada,  86 natjecatelja – fotografa, asistenata i modela iz 7 zemalja; Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Nizozemske. Ovim brojem natjecanje je postalo najveće u Europi, te jedno od najvećih i u svijetu. Također, ova je prigoda za neke fotografe bila i trening za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sredinom rujna. Natjecatelji su  svoje fotografije predavali u tri kategorije: Ambijent, Riba I Makro, posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Uz nagrade fotografima, dodjeljivale su se i one za najbolje modele, a posebna novost su dvije nagrade: Kup nacija gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji su imali priliku osvojiti prijelazni pehar Kupa nacija  i “ Blue Spirit Trophy” nagrada za izuzetan doprinos i duh fair playa. Prvi pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su talijani s fotografima Marco Bollettinari i Fabio Iardino dok je trofej Blue Spirit pripao Marinu Brzcu iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri: Michele Davino, Danijel Frka i Gianni Pecchiar odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak, uzevši u obzir da su većina natjecatelja već cijenjeni i iskusni podvodni fotografi, a prekrasni rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju. Ali, kao i uvijek do sada, žiri je odlično odradio svoj posao.

Samo natjecanje održalo se u akvatoriju Malog I Velikog Ćutina gdje su fotografi I njihovi asistenti dovezeni izletničkim brodovima Mala Maris, Barba Frane I Barba Šime, uz logističku pratnju ronioca na gliserima Kron Diving-a. Dva urona od 90 minuta, usprkos hladnom moru temperature i do 11  stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku napravili su redom Talijani: Marco Bollettinari (1. Mjesto), Fabio Iardino (2. Mjesto) I Davide Lombroso ( 3.mjesto), a u kompaktu također troje Talijana Yan Toso (1. Mjesto), Marco Panico (2. Mjesto ) I Choara Scrigner ( 3. Mjesto).

Nagrade za najbolje modele dobile su djevojke Ilaria Catani (1.) Rajka Vujaklija (2. ) I Kristina Ivanuš (3.)

U hrvatskom poretku najbolji je bio Marino Brzac, za njim Ranko Frka te Dalibor Andres, a u kompaktu Vanja Krvavica, Fisnik Sahatčiu te Anton Prekalj.
Nagradu Best of show dobio je Yann Toso iz Italije, a fotografija se natjecala u kompakt kategoriji makro.

Ronilački klub "Roniti se mora" sa svim svojim članovima zahvaljuje se sponzorima i partneru ovog projekta TZ grad Rab te svim natjecateljima. Željeli bismo da se ovo naše međusobno nadvodno i podvodno druženje nastavi, da se sklapaju nova prijateljstva ispod i iznad razine vode. Neka Mares UWPM Kup postane sinonim za stvaranje novih prijateljstava različitih ljudi koje povezuje ista strast, jezgra oko koje se možemo povezati i međusobno podijeliti tu svoju strast prema podvodnoj fotografiji i svijetu ispod površine vode. Veliko hvala još jednom svima koji sudjeluju u ovom natjecanju i što su dio ove jedinstvene priče.

S poštovanjem,

Damir Zurub

Tekst: Damir Zurub i Ivana Nobilo

Foto: Ivana Nobilo, Srđan Vrančić, Damir Zurub, Rajka Vujaklija