3. Mares UWPM Cup na otoku Krku

3. Mares UWPM Cup na otoku Krku

3. Mares UWPM Cup na otoku Krku

Završili smo sa 3. Mares UWPM Cup-om na otoku Krku gdje je sudjelovalo 65 natjecatelja (42 fotografa i 23 modela) iz 10 država, te 32 volontera Mares UWPM-a koji su se brinuli da organizacija bude na nivou i s time smo definitivno napravili najveće LIVE natjecanje ako ne gledamo svjetska i europska prvenstva.

U proteklih nekoliko dana jugozapadni akvatorij otoka Krka bio je mjesto održavanja, sada već, prestižnog natjecanja u podvodnoj fotografiji: 3. Maresovog podvodnog Photo maraton kupa. Ronilački klub „Roniti se mora“ u suradnji s Turističkom zajednicom Punat i svesrdnu pomoć sponzora (Marina Punat, Općina Punat, DC Oliga, Olympus, Nautica, Dive In, Subcraft, ILIKE Liveaboards, TR TTL, Frank, Klara, Pivovara Medvedgrad, Terramedia, Scuba life), a pod pokroviteljstvom Maresa, organizirali su dosad najveće Photo Maraton Live underwater natjecanje. Šezdeset i pet natjecatelja iz deset zemalja (Italija, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija, Švicarska i Hrvatska) snimali su svoje fotografije na mikrolokacijama otoka Cresa i otoka Plavnik. Natjecatelji su većinom reprezentativci svojih zemalja i renomirani podvodni fotografi. Neki od njih došli su već sedam dana prije samog natjecanja, trenirali i istraživali moguće lokacije. To samo po sebi govori o ozbiljnosti u pripremi, ali i kvaliteti natjecanja. Ukupni pobjednik 3.Mares UWPM-a je slovenac Grega Verč. Drugo mjesto zauzeo je portugalac Rui Bernardo, a treće talijan Fabio Iardino. Koliko je tijesna bila borba za odličja govori i činjenica da je nagradu za najbolju fotografiju osvojio Rui Bernardo, kojemu ni to nije bilo dovoljno za najviše postolje. Titulu najboljeg modela osvojila je Elena Piccoli iz Italije, a sljedile su je Sonia Bernardo iz Portugala te Kristina Ivanuš iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri: Goran Butajla, Milan Tomažin i Gianni Pecchiar nije imao lagan zadatak.

U tri kategorije: riba, macro i ambijent morali su odabrati najbolje od najboljih.

To im je očito uspjelo. Pobjednici, ali i oni koji to nisu uspjeli, složili su se: organizacija i kvaliteta natjecanja, krčko podmorje, gostoljubivost domaćina, te atmosfera, ne samo da se mogu mjeriti s evropskim ili svjetskim prvenstvima, već u mnogočemu, postavljaju nove standarde u ovom sportu. U tome svakako veliku zahvalu zaslužuje i preko trideset volontera koji su u svakom trenutku bili spremni pomoći.

Domaćini na čelu s Brankom Karabaićem na vrijeme su shvatili sve prednosti ovakve promocije ronilačkog turizma i postavili čvrste temelje dugoročne suradnje s RK Roniti se mora. Ronjenje je oblik turizma koji traje 365 dana u godini i popunjava kapacitete gostima visoke platežne moći, a autori podvodnih fotografija najbolji su promotori ovog vida turizma.

U sklopu 3. Mares UWPM kupa održano je i svečano proglašenje online natjecanja 6. Mares Photo maratona. Online za razliku od live natjecanja dozvoljava autorima da svoje podvodne fotografije snimljene bilo gdje u svijetu pošalju na natječaj. I ovo natjecanje prepoznato je po svojoj kvaliteti i svakako se nalazi među pet najprestižnijih natjecanja te vrste u svijetu. Ohrabruje da iz godine u godinu raste masovnost, a kvaliteta fotografija je odavno na vrhunskom nivou. Ove godine na natječaju je sudjelovalo 350 natjecatelja iz 46 zemalja. U galeriji Toš u Puntu postavljena je i izložba nagrađenih fotografija s natjecanja.

Hvala svima koji su sudjelovali!
Nadamo se da ste uživali u eventu kao i mi i nadamo se da se vidimo na 4. Mares Underwater Photo Marathonu!
Vaš UWPM tim 👌🏼

Text: Srđan Vrančić

Foto: Srđan Vrančić, Damir Zurub, Ivana Nobilo

 

We ended up with the 3rd Mares UWPM Cup on the island of Krk where 65 contestants (42 photographers and 23 models) from 10 countries and 32 Mares UWPM volunteers took care that the organization was on the level and that's how we made the biggest LIVE competition if we do not count the World and European championships.
Thank you all for participating!
We hope you all enjoyed in this event like we did and to see you at the 4th Mares Underwater Photo Marathon!
Your UWPM Team 👌🏼

https://www.slobodnadalmacija.hr/more/galerija/clanak/id/546570/ljepote-jadrana-kakve-jos-niste-dozivjeli-fascinantni-prizori-otkrivaju-kakva-se-cudesa-kriju-pod-morem-oko-nasih-otoka

http://magazin.hrt.hr/443745/bogatstvo-podmorja